Storleksguide för FUNQ.WEAR
Du kan välja ut dina strumpor genom att gå på skostorleken. Om du har extra breda vader kan det vara idé att gå upp en storlek. Vi har en måttabell för dig som hellre provar efter den.
Kompressionsstrumpan skall sitta slätt mot benet utan vikt överkant. En tumregel är att de skall sitta två fingrar brett nedanför knävecket. För att bevara kompressionen bör strumporna sköljas eller tvättas efter varje användning.
Att mäta ut och välja stödstrumpor eller kompressionsstrumpor
När du skall välja stödstrumpor kan du mäta dina anklar och vader för att få fram rätt storlek. Det är viktigt att mäta direkt på morgonen innan benen börjar svullna. Mät med ett måttband på det ställe där ankeln är som smalast och på det ställe där vaden är som bredast.
När du väljer dina stödstrumpor är det viktigt att du väljer sådana som har ett graderat stöd, det vill säga där trycket är högre kring ankeln än upp emot knäet. Annars riskerar stödstrumpan att få motsatt effekt. Det är också viktigt att stödstrumporna som du väljer inte är stickade med någon hård resår upptill så att blodet stasar.
Svårt att hitta rätt storlek på stödstrumpor
Har du svårt att hitta rätt storlek på dina stödstrumpor? Kanske har du väldigt breda vader och behöver gå upp en storlek på vadmåttet medan ankelmåttet tillhör en mindre storlek?
Våra klassiska ribbstickade stödstrumpor är elastiska och fungerar bra även för dig med lite bredare vader.
Behöver du enbart ett lättare stöd så kan våra ankelsockor vara ett bra alternativ. De har ett lättare stöd vid ankeln och motverkar svullna fötter. Har du inte problem med svullna fötter utan behöver stöd för trötta ben så kan våra vadstöd vara ett alternativ. Vadstöden är konstruerade som vanliga stödstrumpor fast utan fot.
Om du tar på dig ett par stödstrumpor och upplever en obehagskänsla så ta av dig strumporna. Sannolikheten är stor att du har valt fel storlek.
Tips när du väljer stödstrumpor i ekologisk bomull
Våra strumpor i ekologisk bomull krymper efter tvätt. Formen på de ribbstickade stödstrumporna (Classic modellen med emblem eller ränder) är smalare än de mönstrade stödstrumporna, som är bredare och större. Detta beror på att de är stickade med en annan stickteknik och måste formstickas för att få rätt kompression, vilket inte är fallet med de ribbstickade stödstrumporna.
Tips när du väljer stödstrumpor i ull
Våra stödstrumpor i ull krymper efter tvätt. I tvätten sker även en mekanisk bearbetning på ullen så att den blir härligt mjuk och skön.
Tips när du väljer stödstrumpor i nylon med spets
När du väljer våra knästrumpor med spets så skall du tänka på att inte gå under vadmåttet på tabellen av den anledning att då kommer inte silikonet på strumpan klibba fast mot benet och hålla den på plats. Har du smala ben och ligger på gränsen mellan två storlekar på vadmåtttet så kan det vara idé att välja den mindre storleken. Detsamma gäller våra stay-ups, fast med lårmåtten.
Tips när du väljer storlek på stödstrumpbyxor i nylon
När du väljer stödstrumpbyxor i nylon så är det viktigt att ta hänsyn till din längd. Strumpbyxorna är generellt sett små i sina storlekar. Glöm heller inte att välja en storlek med plats för tårna. Foten på nylonstrumporna är inte lika elastiska som på bomullsstrumporna så gå helst inte ner i fotstorlek.
Tips när du väljer storlek på kompressionssleeves
Storlekstabellen nedan visar vilka mått kring ankel och vad som ger en kompression på 18-21mmHg. Till detta kommer benens längd. Vet du med dig att du har långa smalben så gå upp i storlek, annars kommer vadstöden att upplevas som för korta. Har du korta smalben men breda så kan du stanna i din storlek eftersom längden brukar sväljas av bredden.
Tips när du väljer storlek på handledsvärmare?
Vilken storlek du väljer på dina handledsvärmare är egentligen en smaksak beroende på vad du vill uppnå. Vill du använda handledsvärmare enbart för värmens skull eller vill du även ha ett litet lättare stöd.
Storlekstabellen nedan ger en fingervisning om när du bör gå upp i storlek på din handledsvärmare så de inte sitter åt för hårt.