Storleksguide för Swegmark och Abecita, BH och trosor

BH-GUIDE, TVÄTTRÅD, INFORMATION OM UNDERKLÄDER OCH BADKLÄDER FRÅN Abecita & SWEGMARK 

SÅ HÄR MÄTER DU FÖR ATT HITTA RÄTT BH-STORLEK

För en skön upplevelse hela dagen eller under fritidsaktivitet är det viktigt att du bär en bh i rätt storlek, något som ibland kan vara svårt för oss alla.

Använd gärna vår guide för se hur allt ska sitta, det lönar sig och är viktigt att lägga tid på att hitta rätt bh.

Får du ont i axlarna av din BH? Eller skaver det och känns obekvämt? Kolla vår problemlösare, kanske finns det ett enkelt knep att justera din Bh så att den passar perfekt. En BH kall man kunna ha under hela dagen eller fritidsaktiviteten utan besvär.


VÄLJ RÄTT STORLEK

Visste du att en del undersökningar visar att 70 procent av alla kvinnor använder BH i fel storlek. Dålig passform är orsaken till att många kvinnor har ryggont och huvudvärk. En BH som sitter bra vill man bära jämt.

SÅ HÄR SKA EN BH SITTA

Luta dig framåt när du sätter på dig din BH. Med rätt storlek fyller brösten hela kuporna. Sedan justerar du axelbanden. De ska varken skära in i axlarna eller sitta så löst att de åker ner. Det enklaste sättet att testa om du har spänt lagom är att peta ner det ena axelbandet över axeln. Om det andra axelbandet också åker av, behöver du justera dem hårdare. Ryggbandet ska sitta rakt och inte åka upp i ryggen. Bildas det en valk över kanten är storleken för liten.

ÄR DU SÄKER PÅ DIN STORLEK?

Det är inte ovanligt att man ändrar storlek. Prova alltid innan du köper BH. För att hitta din storlek behöver du två mått: omfånget runt och under bysten. Skillnaden i cm mellan måttet under bysten och måttet över bystens högsta punkt, avgör kupstorleken.

SÅ MÄTER DU:

Ge dina bröst bra stöd i form av en välsittande bh så behåller de sin spänst och form längre. En bh ska sitta åt under bysten så att det är underkanten på bh:n som stöder och bär upp bysten - inte axelbanden. Det bör inte vara lätt att sticka in ett finger under bh:ns underkant.

För att hitta rätt storlek på din bh behöver du mäta omkretsen under och på bysten. När du mäter under bysten skall måttbandet inte sitta löst, låt det sluta tätt intill kroppen och håll det ganska tajt. Mät omkretsen på bysten där den är som högst genom att låta måttbandet löpa över bystens högsta punkt utan att strama åt. Det är måttet under bysten som avgör storlek på bh och måttet över bysten som avgör storlek på kupa.

PROBLEMLÖSAREN
SÅ HÄR SLIPPER DU EN OBEKVÄM BHBH-band som sitter högt upp på ryggen

Om bandet åker upp i ryggen är passformen inte korrekt. Det innebär att bh:n är för stor runtom eller att axelbanden sitter för stramt. Lossa lite på axelbanden och se om bakstycket sitter bättre. Bakstycket är viktigt för stödet och passformen och har därför stor betydelse. Om du lyfter armarna upp eller rör på armarna bör bandet fortfarande sitta stadigt på plats och inte flyttas runt.


Axelband på en bh som skär in i axeln

Om banden skär in kan det bero på att bandet är för smala och inte ger dig tillräckligt med stöd, vilket innebär att banden gör hela jobbet i stället. Försök att lossa banden och se hur det känns, alternativt prova en bh med bredare axelband som lyfter och stöttar.


BH-band som är placerade på bysten

Om bh-bandet åker upp på bysten har du för små byglar. Prova en större storlek.Sidobygel på en BH som skaver på utsidan av ett bröst

Om bygeln skaver på utsidan av bröstet är bygeln antagligen för liten. Prova en större kupa. Det är viktigt att bröstvävnaden helt innehas av bygel, försök med en större kupstorlek.


BH med lösa kupkanter

Om BH-kuporna blir ”baggy” fyller antagligen inte brösten ut kupan utan du ska då prova en mindre kupstorlek. Om kuporna sitter stadigt och det bara blir veck där kupan möter axelbandet så kan du prova att dra åt axelbandet. Det kan också vara så att kup-modellen inte passar. Då kan man prova en nättare modell med inte så hög kupa, t.ex. en balconette.


BH där brösten väller över kuporna

Om brösten väller över har du för små kupor, prova en bh med större kupa.


DETALJERNA SOM LYFTER

1 Axelband


Justerbara axelband

Vadderade, sköna axelband

2 Framstycke

Högre söm mitt fram för god komfort

Framstycke är upphöjd mitt fram för nättare utseende

Söm under kupor är upphöjd mitt fram för bättre komfort och passform

3 Bågar

Mjuka bågar formar sig skönt efter kroppen för skön komfort

Semimjuka bågar formar sig efter kroppen och ger bra stöd

4 Bakstycke

Högre bakstycke för maximalt stöd

Vadderade hake & hyska för skön komfort

Fodrat bakstycke 

5 Tillbehör

Nickelfria ringar och spännen


6 Kupor

Vadderat stöd i sidan av kupa för extra stöd och komfort

Formpressad kupa för skön komfort och mjuk siluett

Sydd 2-delad kupa för bra stöd och passform

Sydd 3-delad kupa för extra stöd och passform

X-kupa ger stöd och separerar bysten

Helfodrade kupor för bra stöd

Vadderad kupa

Amningsfunktion i kupan med extra söd på insidan

Öppnas enkelt med en hand

Proftesficka insidan av kupan

Extra vadderat stöd på insidan av kupan

Extra materialstöd på insidan

7 Band

Flossat bågband på insidan för mjukt och skön känsla

Mjuk bandkantning för skön komfort

8 Resår

Flossad insida på resår, för extra skön komfort

3-steg zick-sack för maximal hållning och passform

Bred resår nertill för extra stöd

Extra bred resår nertill för maximalt stöd

 

TA HAND OM DINA UNDERKLÄDER

För att behålla formen och se till att plagget håller länge så gäller det att ta hand om underkläderna. Rätt sorts tvätt och skötsel ökar livslängden på dina underkläder, så att du kan använda och trivas i dina plagg riktigt länge.

 

SKÖTA OM UNDERKLÄDERNA

  

Dina underkläder räcker betydligt längre om du sköter och behandlar dem på rätt sätt. En bra bh håller i flera år.

   

TVÄTTA GÄRNA FÖR HAND

 

Det allra bästa för dina underkläder är att inte tvätta dem i tvättmaskinen. Tvättmaskin sliter ganska hårt på materialen vilket kan påverka passformen negativt. Handtvätta i stället så förlänger du livslängden på dina underkläder. Gör rent med ett milt tvättmedel, skölj ordentligt och häng på tork. Vill du tvätta bh och trosa i tvättmaskin så är det mest skonsamt att tvätta dem i 40 grader och använda ett milt tvättmedel. Färgade underkläder ska du alltid tvätta med kulörtvättmedel. Till vita plagg kan du använda tvättmedel med optiskt vitmedel, eftersom det återfärgar det vita. Använda aldrig tvättmedel med blekmedel, inte ens på vita plagg. Följ alltid tvättrådet i plagget. Sköljmedel bör undvikas då det t.ex. i sport-bh finns speciella material som kan ta skada av detta (tunna mjuka fiber som andas). Risken är nämligen stor att porerna i fibern sätts igen av sköljmedel och andningsegenskaperna går förlorade.

 

 

 

ANVÄND TVÄTTPÅSE

 

Om du väljer att tvätta underkläderna i tvättmaskinen, rekommenderar vi att du använder en tvättpåse om det är en bygel-bh. Annars finns risken att bågen kryper ut och förstör tvättmaskinen.

 

BLANDA INTE

 

Blanda inte strumpbyxor med vita syntetunderkläder. Alla strumpbyxor innehåller färg och vid varje tvätt släpper de ifrån sig lite färg som enkelt tas upp av vita trosor och bh:ar. Underkläder ska helst tvättas för sig.

 

TORKTUMLA PÅ LÅG VÄRME

 

Det bästa är att hängtorka dina underkläder. Om du ändå vill torktumla så gör du det på låg värme. Annars riskerar du att skada gummiresårerna i plagget. Kontrollera först om det går att torktumla plagget enligt tvättrådet.

 

TVÄTTRÅDSSYMBOLER

 

Tvättsymboler och tvättråd kan ibland vara svåra att förstå sig på och fel tvätt kan resultera i väldigt oönskade resultat!

 Den här enkla guiden till tvättråd och tvättsymboler innehåller det mesta du behöver veta när det gäller våra vanligaste förekommande tvättsymboler och vad de betyder. Har du frågor så tveka inte att ringa vår kundsupport!

  

Handtvätt

  

Endast handtvätt i max 40 grader. Handtvätta vid temperatur mellan 30° C och 40° C beroende på artikel. Upplös först fintvättmedlet i rikligt med vatten. Låt textilierna flyta i tvållösningen och skaka försiktigt. Skrubba, dra eller vrid inte ur textilierna. Skölj sedan textilierna väl, pressa försiktigt ur överflödigt vatten och dra försiktigt till rätt form.

 

 

 

Maskintvätt

 

Normal maskintvätt eller handtvätt i högst 40 grader. Tvättprogram för exempelvis mörkt färgade artiklar av bomull, polyester, blandade fibrer etc.

 

 

 

Ej blekmedel

  

 

 

Tål ej torktumling

  

Bör ej torktumlas. Bäst är att hängtorka dina underkläder för att bevara materialens egenskaper och passform

   

Ej strykning

  

Tål ej strykning eller mangling. Underkläderna innehåller material och detaljer som kan ta skada om de utsätts för höga temperaturer eller tryck.

  

 

 

Ej kemtvätt

 

Kemtvätt ej tillåten. Använd heller inte fläck- borttagning som innehåller lösningsmedel.

    

MATERIALGUIDE

 

Eftersom kvalitet och komfort är A och O och det ska vara skönt att bära, hålla länge och gärna vara producerat nära för minst påverkan på miljön. Läs vår materialguide och bli medveten om hur materialen påverkar upplevelsen och hållbarheten.

  


Bomull

 

Kommer från bomullsplantan. Bomullen är tvätttålig och har en god slitstyrka. Bomull är ett vanligt material i våra kläder då det är behagligt att bära nära kroppen.

 Fairtrade-certifierad bomull produceras huvudsakligen inom småskaligt jordbruk. Märkningen är en oberoende garanti för att producenten får rättvist betalt för sin bomull och är är certifierad i enlighet med internationella Fairtrade-kriterier.

 Ekologisk bomull som är odlad enligt principer och regler för ekologisk odling. Odlarna får inte använda syntetiska bekämpningsmedel eller konstgödsel och heller inte genetiskt modifierade organismer (GMO). Här hittar du dessa produkter.

Elastan

Är en elastisk fiber som kombineras med andra material för att skapa ett skönt och töjbart material. Eftersom den är så töjbar används den ofta i material till underkläder och badkläder.Lycra Beauty är speciellt framtagen för att möta kraven och funktionen som du finner i bl.a. underkläder.

Polyester

Är den vanligaste syntetfibern. Polyesterfibern är också dimensionsstabil vilket betyder att plagget behåller sin passform. Polyesterfibrer leder/drar fukt bort från huden och ut till ytskiktet där det avdunstar. Materialet behåller sin mjukhet och komfortkänsla även under sportutövning eller då det bärs under längre tid.Vi använder oss bl.a av Coolmax® polyester för bästa funktion och komfort i sportbehå.Polyamid

Polyamid är en syntetfiber som är starkt och elastiskt och som inte blir skrynkligt. Det torkar snabbt och drar inte till sig fukt. Polyamid är slitstarkt och ger plagget lång livslängd.RECO Nylon

RECO Nylon är en nylon framtagen på tidigare, redan använd nylon, som annars skulle kastas. RECO Nylon har samma egenskaper som en vanlig nylon, men med mindre påverkan på miljön. 3 fantastiska fördelar med RECO Nylon:
1. 88% mindre koldoixidutsläpp i jämförelse med vanlig nylon
2. 84% mindre spillåtgång än vanlig nylon
3. 88% mindre vattenåtgång än vanlig nylon